Perfectionisme remt
Perfectionisme kan handig zijn, het kan je prestaties verhogen. Maar vaak is het juist iets wat ons in de weg zit. Als iets perfect moet kan het je tegenhouden om in actie te komen, het kan je zelfs verlammen. Hierdoor kan het je belemmeren om plezier te hebben en te genieten van het moment. Perfectionisme kan uiteindelijk zelfs tot overspannenheid en burn-out leiden.
Hoe perfectionistisch ben ik?
Ik was een echte perfectionist. Niet dat alles perfect was, maar ik streefde er wel naar. Soms maakte ik hierdoor dingen niet af, het was immers nog niet perfect. In mijn hoofd was het altijd druk met allerlei bezwaren of ideeën hoe het nog beter kon. En dat was vreselijk vermoeiend. Gelukkig ontdekte ik wat het onderliggende patroon was. Het klinkt misschien logisch voor velen, maar voor mij was het destijds de eye-opener. Ik koppelde alles wat ik deed aan wie ik WAS. En daarom wilde ik natuurlijk niet falen...
Hoe perfectionistisch ben jij?
Ga bij jezelf eens na:
- je bent constant bezig (veel overwerken);
- je bent nooit tevreden, je zet hoge standaarden;
- je maakt je zorgen over fouten;
- je geeft moeilijk taken uit handen;
- je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel;
- je hebt moeite met ontspannen en genieten.
Natuurlijk is deze lijst niet uitputtend. Maar komen deze kenmerken je bekend voor? Dan kan het zijn dat je in meer of mindere mate ook perfectionistisch bent. En vaak weet je het zelf wel wanneer je perfectionistisch bent.
Wat kan je eraan doen?
Wat ben ik blij dat ik inmiddels minder (ja, het gaat nooit helemaal over, of misschien vind ik als perfectionist dat het nooit imperfect genoeg is :-)) last heb van mijn perfectionisme. Zoals bijvoorbeeld vorige week tijdens de EASY Sunday. Een klant vroeg mij of ik niet gespannen was, want ik zag er zo relaxed uit. Ik vertelde haar dat ik natuurlijk gezonde spanning voelde, maar dat ik heb geleerd los te laten, dat het 'gaat zoals het gaat'. Hierdoor kan ik genieten van het moment.
Voor mij zijn een aantal factoren van belang geweest in mijn proces naar imperfectie. Het is teveel om op te noemen, dus ik noem een aantal belangrijke:
- Stel prioriteiten en maak keuzes: wat is echt belangrijk?
- Maak een realistische planning: wat is echt haalbaar?
- Wees proactief: wat wil IK bereiken?
- Onderzoek je onderliggende patroon en laat je hierbij helpen door professionals.
- En last but not least: Leer luisteren naar de signalen van je lichaam (genoeg is genoeg).
Bij het laatste onderdeel heeft de yoga voor mij een cruciale rol gespeeld. Oefeningen doen, die je niet perfect kan uitvoeren :-), waardoor je je grenzen voelt.
Zoals altijd ook deze keer weer een video met een eenvoudige oefening. En in het kader van het thema dit keer een oefening voor balans en focus.
-
01 juni 2014
- Mira Sovilj
- Blog
- 0 Comments
- Like